HALLOWEN U MONTESSORI IQ KUTKU

PPU Montessori IQ Kutak, obilježila je Halloween, tradicionalni praznik engleskog govornog područja. Iako se Halloween smatra još jednim od zapadnjačkih komercijaliziranih praznika ipak se sve više počinje proslavljati i u našoj zemlji. Halloween korijene vuče još iz drevnih predkršćanskih keltskih festivala, a u današnjem obliku obilježava se od 16. stoljeća. Još prije 2000 godina stari Kelti su obilježavali prelazak iz bogatog plodonosnog razdoblja u hladno zimsko razdoblje. Palili su krjesove kako bi zastrašili duhove koji dolaze sa zimom, iz istog razloga su se i prerušavali. Kada je svečanost krijesa završila i kada se ugasio, onda bi svatko uzeo dio žara i nosio ga svojoj kući u svoje ognjište i njime palio vatru kako bi zaštitio svoju kuću od duhova. Da bi prenijeli taj žar od krijesa do ognjišta koristili su izdubljenu repu i u nju su stavili žar i to je svjetlilo putem i otuda je nastao običaj da dube bundeve. Dolaskom Iraca, običaj se proširio po Americi tek sredinom prošlog stoljeća. Zadnji dan mjeseca listopada, u engleskom govornom području poznatiji kao Halloween, ima mnogo značenja, kao i mnogi običaji koje danas njegujemo proizašli su iz starih kultura koje više ne postoje.
Dok su mnogi Montessori vrtići sukobljeni oko slavljenja Halloween zbog sve većeg previranja nasilnih nošnji, postoji mnogo načina za slavlje Halloween u Montessori učionici.
Cilj Montessori programa nije samo usvajanje znanja iz različitih područja, nego i upoznavanje različitih kultura i običaja na zabavan i edukativan način. Halloween za djecu ima slično značenje kao naše maškare, a djeca se s velikim veseljem maskiraju i obilaze kuće tražeći slatkiše. Jedno od glavnih obilježja Helloweena je bundeva od koje se izrađuju različita strašna i komična lica u koja se kasnije stavljaju svijeće.
Glavna tema svih aktivnosti bila je upravo bundeva. Rezanje bundeve, paljenje svijeće, promatranje svjetlosti i igra sjena razveselila je djecu. Kroz mnoge likovne aktivnosti i tehnike djeca su razvijala svoju kreativnost i finu motoriku šake, a usvajanjem pjesmica i recitacija bogatila su spoznaju i rječnik. Pogledajte naš prvi Montessori IQ Kutak Hallowen fotoshoting pod budnim okom Našeg fotografa Mele!

Post a Comment